На 2 май община Опака се превърна в център на шаха,

...
На 2 май община Опака се превърна в център на шаха,
Коментари Харесай

Турнето „Асеневци“ носи шахматната магия в община Опака

На 2 май   община Опака се трансформира в център на шаха , с помощта на Националното шахматно турне „ Асеневци “ . Събитието провокира интереса на локалните хора. Присъстваха и доста родители, които придружаваха децата си – от най-малките в детската градина до по-големи възпитаници.

Събитието стартира с легендата за възникването на шахмата и продължи с открит урок . Децата се срещнаха с главните правила на играта, имената на фигурите, по какъв начин се движат и по какъв начин се подреждат в в началото състояние. Във времето за игри, те посочваха наученото и участваха в съревнование за най-бързо нареждане. За всички участници имаше дарове и награди. Във финалната част бе проведен сеанс на едновременна игра. Треньорите Цвета Галунова и Даян Нинов играеха на доста дъски по едно и също време. Всички деца получиха ваучери за безвъзмездни онлайн тренировки , което ще даде опция да се откриват нови шахматни гении.

В Опака Националното шахматно турне беше особено белязано от наличието на Салим Салимов – дядо и пръв треньор на известната българска шахматистка Нургюл Салимова , която е родом от с. Крепча /община Опака/. Салимов докара няколко деца от своята школа в село Крепча. Те са въодушевени от триумфите на Нургюл и следват нейните стъпки. Успехите на българката демонстрират по какъв начин едно дете от малко обитаемо място може да разпространява шахмата и да въодушеви идващите генерации.

Благодарение на поддръжката на общините в България можем да разтеглим нашата задача. Да дадем еднакъв късмет и достъп на децата да развият своите интелектуални умения, посредством проучването на шахмата. Да открият благоприятни условия за развиване, които ще им оказват помощ да разпрострат своя капацитет. Каузата ни е еднакъв късмет и достъп до професионална подготовка на всички деца , а мотото – Да развием естествения разсъдък у децата. Очаквайте ни скоро и във Вашия град! “ , споделиха от Шахматен клуб „ Асеневци “.

След края на шахматния шампионат, публиката се наслаждения на концерт на локалните самодейни сформира и специфичното присъединяване на Николай Славеев , което способства за същински празник в Опака на спорта и културата.

Засиленият интерес към събитието сподели, че в Опака шахматът не е чужд спорт и има добра почва за създаване на солидни шахматни обичаи. Ръководството на Шахматен клуб „ Асеневци “ показва откровена признателност към Гюнер Ашимов за поддръжката на Община Опака. Турнето „ Асеневци “ продължава да извършва своята задача за тъждество и да въодушевява идващото потомство шахматисти.

Опасно време на Разпети петък: Оранжев код за превалявания в част от страната!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР